Το σχολείο μας

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Δραπετσώνας (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.- Λ. Δραπετσώνας), είναι Δημόσιο Ειδικό Σχολείο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και υπάγεται στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. Το σχολείο μας είναι ένα νεοσύστατο σχολείο που ουσιαστικά λειτούργησε Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Δραπετσώνας σύμφωνα με την ΥΑ ΦΕΚ 2532/ τ. Β/ 17-8-2016 αρ. 128740/ Δ3/3-08-2016 και μετατράπηκε σε Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Δραπετσώνας με την Κ.Υ.Α., ΦΕΚ 2103/ τ Β΄/ 19-6-2017, και Υ.Α. αρ. 100575/δ3/15-6-2017.

Στο Σχολείο μας φοιτούν μαθητές και μαθήτριες με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς και Νήσων. Για το λόγο αυτό και η μετακίνηση της πλειονότητας των μαθητών γίνεται με λεωφορεία ή και σε ορισμένες περιπτώσεις από ταξί τα οποία μισθώνονται από την Περιφέρεια Αττικής.

Συστεγάζεται με το ΕΠΑΛ Κερατσινίου σε σύγχρονο σχολικό συγκρότημα. Ωστόσο οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού για Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση δημιουργούν περιορισμό στην κάλυψη της επαρκούς και απρόσκοπτης λειτουργίας του σχολείου. Επιπλέον, υπάρχει μικρός αύλειος χώρος, χωρίς στέγαστρο και χωρίς τη δυνατότητα εξωτερικών αθλητικών εγκαταστάσεων που τόσο πολύ έχουν ανάγκη τα παιδιά μας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η θέα στη θάλασσα είναι μαγική.

Το σχολείο μας στελεχώνεται από έμπειρο προσωπικό που αποτελείται από Εκπαιδευτικούς (Γενικής/ Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με Σπουδές στην Ειδική Αγωγή και διδακτική προϋπηρεσία σε αυτήν), Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό.

ΔΟΜΗ/ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.- Λ.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία τα ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.- Λ. αποτελούν Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που εντάσσονται στη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση και λειτουργούν υπό Ενιαία Διοίκηση και κοινό Σύλλογο Διδασκόντων.

Ο χρόνος φοίτησης είναι 4 χρόνια για το Γυμνάσιο και 4 χρόνια για το Λύκειο. Το ωράριο λειτουργίας είναι 6 διδακτικές ώρες την ημέρα, από 8.15 π.μ.- 13.15 μ.μ., σύμφωνα με το επίσημο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας.

Στις τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ Γυμνασίου εφαρμόζονται τα Ωρολόγια και Αναλυτικά Προγράμματα των Γυμνασίων της Γενικής Εκπαίδευσης.

Στις τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ Λυκείου εφαρμόζονται τα Ωρολόγια και Αναλυτικά Προγράμματα του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου.

ΣΠΟΥΔΕΣ ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.- Λ.

Το Απολυτήριο του Επαγγελματικού Γυμνασίου ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ- Λ. είναι ισότιμο με αυτό των Γενικών Γυμνασίων.

Οι απόφοιτοι του Γυμνασίου ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ- Λ. έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη φοίτησή τους μετά από γνωμάτευση του Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. ως εξής:

1) στην Α΄ τάξη Λυκείου του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ- Λ. ,

2) στην Α΄ τάξη του Γενικού Λυκείου,

3) στην Α΄ τάξη του Ειδικού Λυκείου,

4) στην Α΄ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου,

5) στην Α΄ τάξη του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου

6) σε ΔΙΕΚ ενηλίκων αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Το Απολυτήριο του Επαγγελματικού Λυκείου ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ- Λ. είναι ισότιμο με αυτό των Γενικών ΕΠΑΛ. Ταυτόχρονα χορηγείται Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 4.

Ο Τομέας- Ειδικότητας που λειτουργεί στο σχολείο μας είναι: ο Τομέας Υγείας Πρόνοιας Ευεξίας- Ειδικότητα Κομμωτικής Τέχνης.

Οι απόφοιτοι του Λυκείου ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ- Λ. έχουν την επαγγελματική εκπαίδευση εκείνη που θα τους καταστήσει ικανούς να διεκδικήσουν επάξια μια θέση με εξειδίκευση στην Αγορά Εργασίας.

Επίσης, οι απόφοιτοι του Λυκείου ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ- Λ. έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο Μεταλυκειακό Έτος- Τάξης Μαθητείας κατόπιν αιτήματός τους. Ακολουθεί αιτιολογημένη εισήγηση του Συλλόγου Διδασκόντων προς το αρμόδιο ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. το οποίο με τη σειρά του θα διενεργήσει αξιολόγηση προκειμένου να πιστοποιήσει τη δυνατότητά τους να συμμετέχουν στο Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας με την έκδοση σχετικής έκθεσης- γνωμάτευσης. Στους αποφοίτους του Μεταλυκειακού Έτους- Τάξης Μαθητείας απονέμεται Δίπλωμα Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5.

Επιπλέον οι μαθητές- ριες έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΑΤΕΙ) ή να αιτηθούν εγγραφής σε Δημόσια ΙΕΚ της επιλογής τους για την απόκτηση δεύτερης ειδικότητας του ίδιου τομέα ή άλλου τομέα και άλλης ειδικότητας.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

Το όραμα όλων μας, πέρα από τις σπουδές που θα παρακολουθήσουν και θα ολοκληρώσουν οι μαθητές- ριες μας, είναι να χτίσουμε όλοι μαζί τα θεμέλια εκείνα ώστε οι απόφοιτοί μας να πετύχουν την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη ως ενεργοί, αυτόνομοι πολίτες με ισχυρό αξιακό πλαίσιο. Έτσι, θα κατακτήσουν ολοκληρωμένη παιδεία σε όλους τους τομείς που πλαισιώνουν μια ισχυρή και καλλιεργημένη προσωπικότητα.


Η Διεύθυνση,    Το Προσωπικό,    Οι μαθητές-ριες, του σχολείου μας.