Διδακτική επίσκεψη για τη «Μάχη της Ηλεκτρικής»

Ο Δήμος Κερατσινίου στηρίζοντας την πεποίθηση ότι η γνώση της ιστορίας αποτελεί έμπνευση για τους νέους μας και με σκοπό την καλλιέργεια δημοκρατικής αντίληψης και ιδανικών στους πολίτες, όπως: η ανεξαρτησία, η ελευθερία, η αλληλεγγύη, σε συνεργασία με την Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (Π.Ε.Α.Ε.Α.)- ΔΣΕ, φιλοξένησε και φέτος την Έκθεση Φωτογραφίας- Βιβλίου και Αρχειακού Υλικού στο Πολιτιστικό Κέντρο Κερατσινίου: «Μελίνα Μερκούρη»
Το σχολείο μας, τιμώντας την Τοπική μας Ιστορία και τους Ήρωες της Εθνικής Αντίστασης που πολέμησαν στη «Μάχη της Ηλεκτρικής» στο Κερατσίνι πριν από 79 χρόνια, στις 13 Οκτωβρίου 1944, πραγματοποίησε Διδακτική Επίσκεψη στις 26 Οκτωβρίου 2023. Οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να μετακινηθούν δωρεάν με μισθωμένο λεωφορείο που πρόσφερε ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας, να ξεναγηθούν στους χώρους της Έκθεσης, να παρακολουθήσουν την προβολή Οπτικοακουστικού Υλικού, να διαβάσουν ιστορικά ντοκουμέντα εκείνης της περιόδου ώστε να γνωρίσουν λεπτομέρειες για τη «Μάχη της Ηλεκτρικής». Η Διδακτική επίσκεψη ήταν προσαρμοσμένη στις ανάγκες των παιδιών του σχολείου μας ενώ παράλληλα προσφέρθηκε στο σχολείο μας, αντίστοιχο Ψηφιακό και Έντυπο υλικό προκειμένου να εμπλουτιστεί η Εκπαιδευτική μας Βιβλιοθήκη. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από τη διδακτική αυτή εμπειρία αλλά και τη θέρμη της φιλοξενίας και η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ΔΩΡΕΑΝ κέρασμα από τους οικοδεσπότες.

Ευχαριστούμε από καρδιάς, τον κύριο Ευθύμιο Γκούμα, Γενικό Γραμματέα του Δ.Σ. του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ- Δ.Σ.Ε. Κερατσινίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι επισκέφτηκε αυτοπροσώπως αρκετές φορές το σχολείο μας, προκειμένου να επιμεληθεί με ιδιαίτερη φροντίδα τις λεπτομέρειες της επίσκεψης Ευχαριστίες και πάλι απευθύνουμε στο Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας για την υποστήριξή του. 

Λίγα Λόγια για την «Μάχη της Ηλεκτρικής»: Μετά από ένοπλη σύγκρουση με τους υποχωρούντες Γερμανούς κατακτητές, οι αντιστασιακές οργανώσεις του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ με την υποστήριξη ένοπλων πολιτών και εργατών, έσωσαν τις εγκαταστάσεις της ηλεκτρικής από την καταστροφή. Μετά από πέντε ώρες μάχης οι Γερμανοί εξοντώθηκαν, ενώ χάρη στην μάχη σώθηκε ο ηλεκτροφωτισμός της Πρωτεύουσας. Οι Έλληνες που έπεσαν νεκροί στη Μάχη ήταν οι: Αντώνης Καλαποθάκος (Γραμματέας της Εργοστασιακής Οργάνωσης του ΕΑΜ) , Νίκος Γεωργιάδης (Εργάτης της Ηλεκτρικής), Δημήτρης Μαργαρώνης, Ιωάννης Ηλιόπουλος, Παναγιώτης Κοσμίδης, Γρηγόρης Μεγγίσογλου, Συρίγος Παπάζογλου, Γιώργος Γκιόρδας, Ανδρέας Κουνούπας, Παναγιώτης Μαυρομμάτης, Ακρίτας Τοροσιάδης. Στη μάχη συμμετείχαν ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Νίκος Γόδας και ο πατέρας του Θανάση Βέγγου, Βασίλης Βέγγος.

Η θυσία των αγωνιστών αποτελεί για το κοινωνικό σύνολο και κυρίως για τα παιδιά μας, αφετηρία διδαγμάτων και αφορμή για τη χάραξη ενός μέλλοντος γεμάτο με ιδανικά και ελπίδα.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί της διδακτικής επίσκεψης ήταν η κ. Γεωργέλη Μαριάννα και η κ. Μπομποτά Αναστασία, ενώ για τη διοργάνωση της επίσκεψης και για τη συμπεριφορά των μαθητών/ριών μας δεχτήκαμε συγχαρητήρια από τους υπευθύνους της Έκθεσης.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ                                                                    ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Φωτογραφίες από την επίσκεψη

Φωτογραφίες από την Έκθεση «Μελίνα Μερκούρη» για τη «Μάχη της Ηλεκτρικής»